Just detta faktum att bokförlagen blandas upp med tingeltangel montrar gör att mässan blir kompakt och ibland oframkomlig. Jag har inga värderingar på arrangörens målsättning, men ett borde ändå vara att öppna upp och göra gångarna mer trafikvänliga. Det är oacceptabelt att trängas. Att dessutom montrarna är relativt dåligt designade ger ett dåligt helhetsintryck. Utställarna borde tänka på sitt varumärke och mässan förtjänar en bättre profil.
Månadseptember 2011
Ibland undrar man vem som styr våra öden… Plötsligt ringer mobilen – ”Hej det är Bettina”. Kommer du ihåg mig?
Lycke Claesson i filmen ”Rape”.

My i en scenen ”Madonna” som gestaltats som en renässansmålning.
Med skickliga skådespelare och talanger går allt att visualisera. Skådespelarna Lycke Claesson och My Roman Fagerlind genomförde nyligen en rad korta konstfilmer med mig vid videokamera och till egen regi.
I tre dagar pågår konstmässan i Köpenhamn. Många av de tongivande gallerierna i Norden finns representerade. Mikael Kvium är konstnären som är känd i Danmark för konst som provocerar han säger, – ”konst är frivilligt, man kan bara vända den ryggen om man inte gillar den”.
Inte kan man säga att Vävmässans modevisning var något man uppmärksammade. Nä tvärtom. Det var en gäspning och det kändes som många andra tyckte så också. Visningen var trist, inget tempo och man gick förstrött in på scenen och snabbt ut därifrån. Och kläderna var rätt mediokra också. De borde inspirerats av Textilhögskolans fina examens shower som numera fått en internationell och proffsig prägel.



Vävmässan kan man nog beteckna som tanternas mässa. Medelåldern är garanterat 50+ . Men om man bortser från det, och stannar upp och funderar vad det är som drar kvinnorna till ”väven”. Så är det förmodligen gemenskapen. De nästar sig in i varp och väfttrådarnas rike. Det är som männens fotbollssnack. Arrangemanget på Åhaga kunde varit mer nyskapande tycker jag. Och modevisningen, från flera av Sveriges konsthantverksskolor hade nog behövt en curator för sammanställning och urval. För det var dåligt. Även själva visningen var medioker.


Årets Venedig Biennal bjöd på flera starka och intressanta presentationer. Det verk som media och konstkritiker skrivit mest om, var naturligtvis den nyligen bortgångne tyske konstnären Christoph Schlingensief verk för Tyskland, i den tyska paviljongen. En mästerlig installation med titeln ”A Church of Fear vs. the Alien Within”. Hela konceptet visades vid Ruhrtriennalen 2008 och bygger mycket på konstnärens sjukdom, ohälsa och biografi. Ett av inslagen behandlar just konstnärens upplevelse genom borttagande av hans lunga. Därefter sker en rad installationer, videomonitorer, 35mm filmer som berättar om Christoph´s resa mot döden. Han dog 21 augusti 2010. Hela paviljongen var ombyggd som en gigantisk katedral i en närmast ofattbar precision av detaljer och berättarform.




Kulturföreningen FrEak SociEty är en Queer förening för dig som är intresserad av fetischism. exhibitionism och kreativitet. Här kan du släppa hämningar, festa loss och dansa. Föreningen arrangerar också olika performances och konstutställningar för en openminded livsstil.
FrEak sociEty är ingen sexklubb, swingerklubb eller bunden till någon religion eller politiskt parti. Här erbjuds möjligheten att fritt engagera sig i ett öppet sexualpolitiskt klimat där föreningen accepterar olika människors sexuella läggning och fetischer. Här accepteras inga fördomar baserat på kön, sexuell läggning eller sexuella intressen, det som gäller är en tydlig dresscode som förenar.
Så känsligt och subtilt. Grafik och måleri i en klass för sig, visas just nu på Ålgården. Med mästertryckaren Jim Berggren vid sin sida så blir också verken av den höga grafiska klass som man kan förvänta sig.


© 2025 Lars Gustaf Andersson
Producerad av Rivercode Webbyrå — Upp ↑