Det har sakteliga börjat hända saker och ting runt Textilhögskolan. Det som tidigare var stämplat kläder har idag blivit konstruktioner. Det som tidigare var vävteknik har nu blivit smart textile.
Månadjuni 2009
Den underskattade frisyrkonstnären Calle Kjellgren i Borås, gjorde nyligen en excentrisk frisyr- och modeshow hos Helen Beauty Center i Borås. Med spännande klädkreationer i blandade material blev de fascinerande frisyrerna starka accenter i visningen. Som klippt ur ett avantgarde-magasin i New York. Bravo!
Jag har alltid fascinerats över att stensättarna ofta gör plattsättning så traditionellt.
På Pustervik fick jag andnöd – av fullkomlig totalupplevelse. I kolsvart rum, med envis ljudillustration och koregrafi i yppersta klass med dansare som gestaltade olika uttryck med stor inlevelse – blev jag knockad. Jag är bortskämd med stor konst. Inom olika områden. Men det här var riktigt bra. koreografen Kenneth Kvarnström hade mejslat ut en perfektion av kulisser och kontraster som aldrig ville sina. Det bara blev bättre och bättre. I kombination med dansarnas berättelse och ljudillustrationer som väckte både olust och lust – samlade in hela föreställningen med perfektion. Dansarna Sofia Karlsson, Johanna Klint, Janne Marja-aho hade en lysande tajming och i kombinationen med musik och ljudillustrationerna av Jukka Rintamäki blev upplevelsen total.
Under temat ”Brottsplatser” genomförde konstnärinnan Katerina Mistal en installation i realtid samt videoverk vid Röda Sten i Göteborg. Vernissagen var 2006 och jag själv var en del i projektet. Jag intervjuades och uttryckte vad jag kände kring platsen och min vetskap om att det frekvent sker självmord från Älvsborgsbron. Vid nedslagsplatserna finns olika ”lämningar” som människor har lagt eller planterat. Något träd har vuxit upp.
Det är mycket Jim Dine i Borås just nu.
Mästerliga bilder fotograferade i lager och med både stor respekt och vördnad för motiv i kombination med vårdslös fotografisk teknik som bryter alla traditioner.
Torsdagen den 28 maj 2009 öppnade Jim Dine sin specialutställning Boy in the World på Borås Konstmuseum. Här står Jim Dine framför sin första målning av Pinocchio, som var ett beställningsverk från en av Disneys chefer. Han ansåg bilden alltför dyster så den levererades aldrig.
Den här versionen av Pinocchio är en av de allra säkraste på utställningen. Den närmast brutala kopplingen mellan den ena sidans gossliknande gestalt och den auktoritära sidan med arm och hand i en förstorad form ger kraften av vilja och riktning. Den skulle sitta fint i Borås Stadshus.
Kopian av ”Walking to Borås” – den stora skulpturen av Pinocchio fick sin plats i södra änden av Allégatan maj 2008.
Det här är ursprungsmålningen av Pinocchio och som blev starten på en period fram till idag där Jim Dine delar sitt liv med denna gestaltning- och process.
Jim Dine beskriver uttrycket och innehållet av sin ursprunksmålning, med Pinocchio, fågeln, Venus mfl viktiga gestalningsobjekt i hans målning.
Jim Dine, amerikansk multikonstnär slog igenom 1960 , då han tillsammans med bl a Andy Warhol, Jasper Johns,Claes Oldenburg och Robert Rauschenberg blev känd som den amerikanska popkonstens främsta företrädare.
Utställningen Boy in the World redovisar stora delar av Jim Dines Pinocchioproduktion som sträcker sig över åren 1997-2009. Som besökaren kommer att se finns det få referenser till Disneys berömda film. Det är endast genom figurens yttre som han känns igen. Förlagan är en promotionsdocka för filmen som Dine hittade i en lumpbod 1964. Men det som inspirerar Dine är snarare Carlo Collodis originalberättelse Pinocchios äventyr, berättelsen om en trädocka, från 1881-1883.
© 2025 Lars Gustaf Andersson
Producerad av Rivercode Webbyrå — Upp ↑